Wat is Wireless?

By | 2 november 2015

wirelessSteeds meer mensen maken gebruik van wireless, meestal WiFi genoemd. Wat houdt dit nou eigenlijk in? Wireless staat voor draadloos, en dan hebben we het over internet. Het komt erop neer dat je meerdere apparaten aansluit op één internet verbinding zonder dat je daarbij kabels gebruikt. Je kunt hierbij denken aan laptops, tablets, smartphones, enzovoorts. Het is erg handig dat je al deze apparaten op één verbinding kunt aansluiten. Dit scheelt uiteraard kosten. Daarnaast is het ook fijn dat er niet overal kabels liggen.

Hoe werkt wireless?

Bij wireless worden er signalen de lucht in gezonden, en door deze signalen heb je de mogelijkheid om het internet op te gaan. Deze signalen worden verzonden door een router. Natuurlijk moet je een router hebben die daarvoor geschikt is, maar tegenwoordig is iedere router hier mee uitgerust. In de meeste gevallen is de router opgenomen in de modem. De router is met een ethernet kabel verbonden met het internet. De router is uitgerust met antennes, die deze signalen verzenden. De signalen worden opgevangen door de netwerkkaart in de laptops, smartphones, et cetera. Op deze manier heb je toegang tot het internet op je apparaat zonder dat je daarvoor een kabel nodig hebt.

Wat heb je nodig voor wireless?

Als eerste heb je uiteraard een internetverbinding nodig. Daarnaast heb je een router nodig. Zoals hierboven al is gezegd, zijn tegenwoordig de modems uitgerust met zo’n router. Deze zorgt voor de wireless verbinding. Daarnaast moet je apparaat gebouwd zijn voor een wireless verbinding. Laptops, smartphones en draadloze printers hebben dit standaard. Een computer heeft dit vaak niet. Wil je toch je computer aansluiten op het draadloze netwerk, dan kun je een usb-adapter gebruiken. Als je gebruik maakt van een mediaplayer, dan kun je een wifi dongle erop aansluiten, zodat je ook verbinding hebt op je mediaplayer.