Wat is Fiber?

By | 2 november 2015

FiberFiber is een ander woord voor glasvezel. Het zijn eigenlijk hele dunne draden van glas. Van zichzelf is glas heel breekbaar, maar wanneer het gesmolten wordt en er dunne draden van worden gemaakt, dan zijn deze heel sterk. Via deze draden worden gegevens getransporteerd. Fiber wordt steeds meer toegepast voor internetgebruik. In steeds meer gebieden in Nederland worden de glasvezelkabels aangelegd. Veel steden zijn al aangesloten en ook steeds meer dorpen krijgen toegang tot internet via fiber. Wil je meer weten over glasvezel internet? Kijk dan eens op glasvezelvergelijken.net of op Internetaanbieders.eu voor meer informatie.

Hoe werkt het?

Zoals gezegd wordt er bij fiber gewerkt met glasvezeldraden. Dit is in tegenstelling tot de oude kabels, waarbij met koperen draden werd gewerkt. Door die koperen draden loopt stroom en zo worden de gegevens verzonden. Bij de glasvezeldraden wordt niet gewerkt met stroom, maar met laserlicht. De gegevens gaan dus met de snelheid van het licht, wat ervoor zorgt dat het transport veel sneller gaat dan bij de koperen draden. Als je aan de ene kant van de draad een lamp zou houden, kun je dit aan het andere uiteinde van de draad ook zien. De gegevens worden gecodeerd in een soort morsecode, waarin het licht aan en uit gaat. Deze lichtsignalen zijn de gegevens en worden zo vervoerd via het fiber.

Hoe is een glasvezelkabel opgebouwd?

Een glasvezelkabel bestaat uit meerdere glasvezels. Dit zijn er minimaal twee, maar meestal meer. Deze vezels zitten in een beschermmantel. Kabels die in de grond worden gelegd zijn uitgerust met een stalen kabel, zodat de vezels goed worden beschermd. De glasvezel wordt met een connector gekoppeld aan de transceiver. Deze sluit je vervolgens aan op je hub of netwerkkaart.

De aansluiting

Om gebruik te kunnen maken van fiber in je woning, zal er een aansluiting moeten komen. Meestal wordt deze in de meterkast aangebracht. Wanneer deze aan de modem van je provider is gekoppeld, kun je daarna de tv, laptop, computer, enzovoorts erop aansluiten.