Voordeel van Fiber

By | 2 november 2015

voordelen glasvezelFiber, oftewel glasvezel, wordt op steeds meer gebieden in Nederland aangelegd. Steden worden wijk voor wijk voorzien van glasvezel. Ook in dorpen is steeds vaker fiber te vinden. Steeds meer woningen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Waarom al deze moeite terwijl er al koperen kabels liggen? Wat zijn dan de voordelen van fiber?

Snelheid

Het belangrijkste voordeel van fiber is dat het erg snel is. De kabel is niet meer gemaakt van koper, maar van kwartsglas, waardoor er veel meer  en veel sneller informatie kan worden verzonden. Doordat de informatie nu met de snelheid van het licht wordt verstuurd, kan er wel duizend keer zoveel informatie verzonden per seconde. Een lichtgolf kan wel 4000 km reizen, zonder te verzwakken. Bij alternatieve verbindingen is je snelheid afhankelijk van andere abonnees in het voedingsgebied en wordt daar negatief door beïnvloedt. Hoe meer abonnees er op een verdeelstation zijn aangesloten, hoe meer de snelheid per abonnee daalt. Daarnaast neemt de snelheid van de verbinding af, naarmate je verder verwijderd bent van het verdeelstation. Bij fiber is de situatie echter heel anders omdat iedere verbinding op zich staat en de snelheid dus niet negatief wordt beïnvloed door jouw ligging ten opzicht van het wijkstation of het aantal medeabonnees in de omgeving.

Storingen

Een ander voordeel van fiber is dat het bijna niet gevoelig is voor storingen. De koperen kabels waren erg gevoelig voor elektromagnetisme, maar glasvezelkabels hebben daar geen last van. Dat komt omdat koper gevoelig is voor temperatuurschommelingen en glasvezel niet. Daarnaast geleidt glasvezel geen elektriciteit, waardoor er dus minder storingen ontstaan.

Uploaden

Een laatste voordeel is dat de uploadsnelheid veel hoger ligt dan alternatieve bronnen. Dit is vooral gunstig als je veel online werkt en grote bestanden moet versturen. Vaak is de uploadsnelheid net zo hoog als de downloadsnelheid. Het is daarom goed te begrijpen dat er veel mensen kiezen voor een glasvezelaansluiting.