Toepassingen van Fiber

By | 2 november 2015

toepassingen fiberDe meest bekende toepassingen van fiber is het gebruik van internet en tv via de glasvezelkabels. Maar naast deze toepassing zijn er nog veel meer mogelijkheden met fiber.

Internet thuis

Het gebruik van internet via glasvezel opent ineens veel meer mogelijkheden. De tijd om bijvoorbeeld een film te downloaden is gereduceerd tot zo´n zeven minuten. Zo´n snelle verbinding is heel handig als je bijvoorbeeld gaat thuiswerken. De dataoverdracht gaat zo snel dat het lijkt of je gewoon op kantoor zit. Maar je hoeft niet meer in die vervelende file te staan. Ook voor gamers is fiber een uitkomst. Omdat het zo snel is, wordt het veel gemakkelijker om te gamen tegen of met wie dan ook op iedere willekeurige plaats van de wereld.

In de zorg

Ook in de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van fiber. Het wordt zo veel makkelijker om veel informatie op te slaan in een datacenter. Daarnaast kunnen ziekenhuizen makkelijker samenwerken. Als er bijvoorbeeld dure apparatuur nodig is voor een bepaald onderzoek, dan kan dat in het ene ziekenhuis worden uitgevoerd en de gegevens worden vliegensvlug ook bij het andere ziekenhuis bekend. Op die manier wordt niet ieder ziekenhuis gedwongen om die dure apparatuur aan te schaffen.

Kunststoffen

Een andere toepassing van fiber is het verstevigen van kunststoffen. Door glasvezel te verwerken in het kunststof wordt het veel sterker. Het samengestelde materiaal wat zo ontstaat wordt ook wel composiet genoemd. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt bij het maken van hengels of ski´s.  Dit principe wordt ook toegepast bij glasvezelbehang. Door het verwerken van de glasvezel in het behang ontstaat er een behang dat heel sterk is, en daardoor bijvoorbeeld goed overschilderbaar is. Als laatste wordt glasvezel ook vaak toegepast in isolatiemateriaal. Een hele bekende is glaswol, maar ook in andere isolatiematerialen kun je glasvezel terugvinden.