Nadelen van Wireless

By | 2 november 2015

Bijna iedereen maakt gebruik van draadloos internet. Het is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar zijn er ook nadelen verbonden aan dit wireless internet? Hieronder volgt een kort overzicht.

Slechte beveiliging

Wanneer je gebruik maakt van een wireless internet, is het belangrijk om de beveiliging goed in de gaten te houden. Wanneer je verbonden bent met een gratis wifi, betekent dit over het algemeen dat de beveiliging hiervan slecht is. Daarom moet je nooit vertrouwelijke zaken regelen met een openbare wifi-verbinding. Er zijn regelmatig hackers die hiervan gebruik maken en zo mensen vele euro’s lichter maken. Wanneer je een draadloos internet in huis of in het bedrijf hebt, is het verstandig om deze te beveiligen. Dit kan met een WEP, WPA of WPA2 beveiligingssleutel. De eerste sleutel kun je beter niet nemen, deze is namelijk heel makkelijk te kraken. De WPA2 sleutel is het meest veilig.

Beperkt bereik

Een ander nadeel van het wireless internet is dat je maar een beperkt bereik hebt. Vooral in gebouwen, waar het signaal wordt gehinderd door muren, is het bereik niet heel groot. Je moet dan denken aan zo’n honderd tot honderdvijftig meter. In een open gebied is het bereik wel verder, maar meer dan een paar honderd meter zal het toch niet worden. Om te zorgen voor het meest optimale netwerk, is het verstandig om de modem centraal te plaatsen.

Elektriciteitsgebruik

Wanneer je apparaten hebt aangesloten op het wireless netwerk, gebruiken zij meer stroom. Wanneer je dagelijks meerdere apparaten hebt aangesloten op de wifi, betekent dit toch aanzienlijk meer stroomgebruik dan wanneer ze aan een bekabeld netwerk zijn aangesloten.

Storingen in het netwerk

Het wireless internet maakt gebruik van de frequentie van 2,4 GHz. Dit is dezelfde frequentie als voor magnetrons, draadloze telefoons of bijvoorbeeld babyfoons. Het nadeel hiervan is dat deze verschillende apparaten elkaar kunnen gaan storen. En wanneer je dan bezig bent met een bepaald bestand, is het mogelijk dat deze wordt beschadigd.