Nadelen van Fiber

By | 2 november 2015

GlasvezelkabelEen belangrijk nadeel van fiber is dat de aanleg hiervan hoge kosten met zich meebrengt. Glasvezelkabels zijn veel duurder dan de oude koperen kabels. Ook de installatiekosten zijn vaak hoger. Je moet de hele stoep openbreken. Om de kosten beheersbaar te houden, worden er nu grote campagnes gehouden die ervoor moeten zorgen dat de glasvezel per wijk wordt aangelegd in plaats van  per adres. Dit drukt de kosten natuurlijk aanzienlijk.

Maar de kosten zijn niet alleen hoog voor de voordeur, ook achter de deur zijn er nog aanzienlijke kosten. Voor het aansluiten van de fiber heb je een transceiver nodig. Hiermee sluit je de fiber aan op je hub of netwerkkaart. Deze transceivers zijn ook vaak vrij duur.

Privacy

Om informatie via een glasvezel te verzenden over grootte afstanden, levert veiligheidsrisico op. Glasvezel reist via lichtsignalen met de snelheid van het licht. Omdat de afstand die zulke signalen kunnen afleggen maximaal zo´n 4000 kilometer is, moet het signaal versterkt worden als er grote afstanden worden afgelegd. Bij grote afstanden moet je denken aan het feit dat Europa  en Verenigde Staten zijn verbonden met communicatiekabels die op de bodem van de oceaan liggen. Om ervoor te zorgen dat het signaal sterk genoeg is, worden er versterkstations gebruikt, die de signalen versterkten. Deze versterkstations zijn het zwakke punt qua privacy, omdat inlichtingendiensten graag een tap aansluiten op die stations om zo te zien welke informatie er wordt verzonden. Het aftappen van een gewone glasvezelkabel is namelijk praktisch onmogelijk.

 Abonnementen

Omdat de glasvezel een zich ontwikkelende markt is, zijn er nog relatief weinig aanbieders. Het is de verwachting dat er in de toekomst meer bedrijven de markt zullen gaan betreden die ook pakketten zullen aanbieden die concurrerend geprijsd zijn in verhouding met de kabelaanbieders. Op dit moment is glasvezelinternet voor kleine gebruikers relatief duur in vergelijking met de alternatieven.