Hoe kan ik Wireless thuis krijgen?

By | 2 november 2015

Wanneer je nog geen draadloos internet hebt thuis, wat heb je daar dan voor nodig? Welke werkzaamheden moet je doen? Hieronder volgen een aantal stappen die moeten worden uitgevoerd.

De juiste router

Wanneer je een internetverbinding in je woning hebt, zal je ook een modem hebben. Kijk eerst of deze modem uitgerust is met een router voor een draadloos netwerk. Tegenwoordig is dat regelmatig het geval. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je een draadloze router aanschaffen. De kosten hiervoor zijn een paar tientjes. Zorg dat de ethernet kabel van de modem past op de router die je koopt. Deze kabel moet je aansluiten. De router heeft vaak ook verschillende LAN-poorten waarop je de computer kunt aansluiten, maar dit is nu dus niet nodig.

Netwerkkaart

De apparatuur die je wilt aansluiten op de wifi-verbinding moet uitgerust zijn met een netwerkkaart. Laptops, tablets en smartphones hebben bijna altijd standaard een netwerkkaart. Bij computers is dit vaak niet het geval. Je kunt dan een PCI of PCMCIA kaart plaatsen en dan een wifi ontvanger installeren. Maar makkelijker is om te werken met een usb-adapter. Deze kun je eenvoudig in een usb aansluiting aanbrengen.

IP-adres

Wanneer je alles hebt aangelegd, kun je de router via de computer bereiken. Hiervoor heb je het IP-adres van de router nodig. Deze vindt je in de handleiding, en is afhankelijk van het merk van de router. Wanneer je dit IP-adres invoert in de internet browser, dan kun je de router gaan instellen. Zodra dit is gebeurd, kun je de computer verbinding laten maken met het netwerk.

Beveiligen

Zorg ervoor dat je je netwerk beveiligd. Het is het beste om dit met een WPA of WPA2 sleutel te doen. Ook is het verstandig om de gebruikersnaam en het wachtwoord van de router aan te passen. Op die manier voorkom je dat anderen makkelijk de codes kunnen kraken.